Blackrock Press Service News

20 Dec 2021

Philips Pensioenfonds lanceert iSTOXX SDG aandelen-index

BlackRock voert wijzigingen door in de portefeuille van aandelen in ontwikkelde markten met een omvang van EUR 4,5 miljard.

Eindhoven, Amsterdam, Zug, 20 december 2021 — Philips Pensioenfonds lanceert in samenwerking met de analyse- en indexleverancier Qontigo en vermogensbeheerder BlackRock de iSTOXX® PPF Responsible SDG Index. Deze index wordt de nieuwe benchmark voor de portefeuille van aandelen uit ontwikkelde markten van het pensioenfonds.

Philips Pensioenfonds heeft besloten de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties te integreren in de beleggingen na een onderzoek waaraan ruim 5.000 deelnemers hebben deelgenomen. Dit onderzoek was gericht op het peilen van de verwachtingen van de deelnemers. Het onderzoek wees duidelijk uit dat deelnemers dialoog met bedrijven en stemmen op aandeelhoudersvergaderingen belangrijk vinden, maar ook meer willen investeren in bedrijven die bijdragen aan een duurzame toekomst doordat zij positief bijdragen aan bepaalde SDG’s. De deelnemers onderschrijven de keuze voor de volgende SDG’s als speerpunten in het MVB-beleid:

  • Goede gezondheid en welzijn (SDG 3)
  • Duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11)
  • Verantwoorde consumptie en productie (SDG 12)
  • Klimaatactie (SDG 13)

De iSTOXX PPF Responsible SDG Index is ontworpen als een brede aandelenindex, die gebruikt wordt als benchmark voor het mandaat met een omvang van EUR 4,5 miljard dat door BlackRock beheerd wordt. Deze aandelenportefeuille omvat bijna 20% van het totale vermogen van het pensioenfonds.

“Dankzij deze nieuwe maatwerk-benchmark kan Philips Pensioenfonds zijn beleggingsportefeuille afstemmen op de duurzaamheidsvoorkeuren van onze deelnemers, terwijl de brede spreiding en de lage implementatiekosten van de portefeuille behouden blijven”, zegt Anita Joosten, directeur beleggingen van Philips Pensioenfonds. “Dit is een flinke stap in het verduurzamen van onze beleggingen, aangezien de betreffende aandelenportefeuille 20% van ons vermogen omvat en deze aanmerkelijk duurzamer wordt belegd. In de toekomst richten we ons op het integreren van de SDG’s in onze andere beleggingsmandaten.”

De index is ontworpen om de totale weging van ondernemingen die producten en diensten aanbieden die een positieve bijdrage leveren aan de vier geselecteerde SDG’s te vergroten. De toename is ten minste 20%-punt, van 15% voor de standaard-index naar 35% voor de SDG-index van het Pensioenfonds. Daarnaast zullen de bedrijven in de resulterende portefeuille in vergelijking met die in de standaard-index een 30% lagere CO2-uitstoot per euro aan omzet hebben. De index is gebouwd met gebruik van meerdere SDG-datasets, waaronder gegevens van het Sustainable Development Investment Asset Owner Platform (SDI AOP). Deze dataset classificeert ondernemingen op basis van het percentage van hun inkomsten dat verband houdt met producten en diensten die een positieve bijdrage leveren aan specifieke SDG’s.

“Het doet ons goed dat we Philips Pensioenfonds kunnen helpen bij het zoeken naar manieren om hun beleggingsportefeuille af te stemmen op de duurzame ontwikkelingsdoelen. Samen hebben we een innovatieve oplossing tot stand gebracht om een wezenlijk betere afstemming op de SDG’s te bereiken, zonder compromissen op het gebied van kosten of het risico/rendementsprofiel”, zegt Monique Donders, hoofd BlackRock Nederland. “Dit laat duidelijk zien dat Nederlandse pensioenfondsen ook nu weer het voortouw nemen om met hun portefeuilles te streven naar positieve duurzame én financiële resultaten voor hun deelnemers.”

De STOXX Responsible SDG Index zal er niet alleen toe leiden dat een groter deel van de portefeuille belegd wordt in ondernemingen die positief bijdragen aan de geselecteerde SDG’s, maar zal ook ondernemingen die tegen deze doelen ingaan, uit de portefeuille weren. Dit gebeurt op basis van een dataset van ISS ESG. De index hanteert daarnaast additionele ESG-filters en klimaatcriteria, die de koolstofintensiteit van de portefeuille moeten verkleinen.

De index maakt gebruikt van het Axioma-portefeuilleplatform van Qontigo om te zorgen dat de portefeuille aan meerdere beleggings- en duurzaamheidsdoelstellingen voldoet, terwijl wordt vastgehouden aan een marktconforme exposure met een lage trackingerror en een lage turnover, om voor de deelnemers een kostenefficiënte en duurzame indexoplossing te bieden.

"De integratie van meerdere duurzaamheidsdoelstellingen binnen een beleggingskader met een gereguleerd risicoprofiel, vereist een zorgvuldige beoordeling van keuzes die onvermijdelijk gemaakt moeten worden. Wij hebben ten aanzien van onze klanten en partners zowel een adviserende als meewerkende rol, om indexoplossingen te kunnen ontwikkelen die gericht zijn op het bereiken van specifieke resultaten zoals op het gebied van duurzaamheid. Het resultaat van de samenwerking met BlackRock en Philips Pensioenfonds is een goed voorbeeld van hoe institutionele beleggers, vermogensbeheerders en indexaanbieders samen verantwoorde beleggingsstrategieën kunnen ontwikkelen die zijn afgestemd op de SDG's van de VN", aldus Hamish Seegopaul, managing director voor R&D ESG en Quantitative Indices bij Qontigo.

Contact Information

BlackRock Press Service
blackrock@pressservice.nl

Notes to editors

Meer informatie over de toegepaste methodologie is te vinden op p. 686 van de “Methodology Guide” van iSTOXX (https://www.stoxx.com/document/Indices/Common/Indexguide/istoxx_index_guide.pdf).

Mediacontacten
Susanne Scheepers – Contactpersoon Philips Pensioenfonds
+31 (0)40 273 05 69 of susanne.scheepers@philips.com

Janneke Herwaarden – Contactpersoon Philips Pensioenfonds
+31 (0)40 273 05 69 of janneke.van.herwaarden@philips.com

Andreas von Brevern – Contactpersoon Qontigo
+49 69 2 11 14284 of andreas.von.brevern@deutsche-boerse.com

Julian van de Wetering – Contactpersoon BlackRock
+ 31 6 15 37 76 90 of julian.vandewetering@blackrock.com 

Over Philips Pensioenfonds
Philips Pensioenfonds voert de pensioenregelingen uit die gelden voor huidige en voormalige werknemers van de twee aangesloten ondernemingen (Koninklijke Philips N.V. en Signify) in Nederland. Dit houdt in: het administreren van pensioenrechten en -aanspraken en het beheren van het vermogen van het Fonds. Met een totaal pensioenvermogen van circa EUR 23 miljard is Philips Pensioenfonds een van de grootste ondernemingspensioenfondsen in Nederland. 

Over BlackRock
BlackRock stelt zich ten doel om een groeiend aantal mensen te helpen hun financiële toekomst goed te regelen. Als belangenbehartiger van onze klanten en toonaangevend leverancier van financiële technologie helpen wij miljoenen mensen om vermogen op te bouwen voor elke fase van hun leven, door beleggen gemakkelijker en betaalbaarder te maken. Ga voor meer informatie over BlackRock naar www.blackrock.nl

Over Qontigo
Qontigo is een toonaangevende wereldwijde leverancier van innovatieve index-, analyse- en risico-oplossingen die de impact van investeringen optimaliseren. Nu de verschuiving naar duurzaam beleggen steeds sneller gaat, stelt Qontigo zijn klanten - aanbieders van financiële producten, vermogensbezitters en vermogensbeheerders - in staat om geavanceerde en gerichte oplossingen op maat te leveren die tegemoet komen aan de groeiende en steeds specifiekere duurzaamheidsdoelstellingen van beleggers over de hele wereld.

Qontigo’s kan dankzij een samenwerkingsgerichte, klantgerichte cultuur oplossingen op maat creëren voor klanten, daarbij ondersteund door een open architectuur en moderne technologie die efficiënt integreert met de processen van onze klanten.

Qontigo maakt deel uit van de Deutsche Börse Group en is in 2019 ontstaan uit de samenvoeging van Axioma, DAX en STOXX. Het hoofdkantoor is gevestigd in Eschborn, Duitsland, met daarnaast kantoren in New York, Londen, Zug en Hongkong.

Over STOXX
STOXX Ltd. is de wereldwijde indexleverancier van Qontigo, die op dit moment wereldwijd ruim 13.000 zeer gevarieerde, transparante indices aanbiedt. STOXX Ltd. is vooral bekend van de toonaangevende Europese aandelenindices EURO STOXX 50, STOXX Europe 50 en STOXX Europe 600, maar onderhoudt en berekent ook de STOXX Global indexfamilie die bestaat uit total market-, brede en blue-chipindices voor de regio's Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië/Pacific en subregio's Latijns-Amerika en BRIC (Brazilië, Rusland, India en China), evenals wereldwijde markten. STOXX is de beheerder van de STOXX®- en DAX®-indices krachtens de Europese benchmarkverordening en oefent binnen Qontigo controle uit over alle benchmarkadministratieprocessen. STOXX-indices zijn in licentie gegeven aan meer dan 600 bedrijven over de hele wereld als onderliggende indices voor Exchange Traded Funds (ETF's), futures en opties, gestructureerde producten en passief beheerde beleggingsfondsen.

Disclaimers
Dit persbericht vormt geen aanbod of uitnodiging om te beleggen in een collectieve beleggingsinstelling of u aan te melden voor een beleggingsdienst, en is niet uitgegeven om de belangstelling in een collectieve beleggingsinstelling of een beleggingsdienst te peilen.

STOXX, Qontigo GmbH, Qontigo Index GmbH, Deutsche Boerse Group en hun licentiehouders, researchpartners en/of data-providers dragen geen enkele verantwoordelijkheid, expliciet noch impliciet, met betrekking tot de nauwkeurigheid, volledigheid, betrouwbaarheid, verhandelbaarheid, kwaliteit of geschiktheid voor een specifiek doel van de door hen verstrekte indexgegevens en sluiten iedere aansprakelijkheid in dit verband uit. Middels de publicatie van indexgegevens of andere activiteiten met betrekking tot de indices geven STOXX, Qontigo GmbH, Qontigo Index GmbH, Deutsche Boerse Group en hun licentiehouders, researchpartners en/of data-providers geen beleggingsadvies. In bijzonder wordt erop gewezen dat de opname van een onderneming in een index, de weging ervan, of de uitsluiting van een onderneming van een index op geen enkele manier een mening van STOXX, Qontigo GmbH, Qontigo Index GmbH, Deutsche Boerse Group of hun licentiehouders, researchpartners en/of data-providers vertegenwoordigt over de waarde van deze onderneming. Financiële instrumenten die gebaseerd zijn op de STOXX® indices, DAX® indices of andere indices die ondersteund worden door STOXX worden op geen enkele wijze ondersteund, goedgekeurd, verkocht of aanbevolen door STOXX, Qontigo GmbH, Qontigo Index GmbH, Deutsche Boerse Group of hun licentiehouders, researchpartners of data-providers.

Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt.

In het verleden behaalde resultaten geven geen betrouwbare indicatie van het huidige of toekomstige rendement en dienen niet als enige criterium te worden genomen bij de selectie van een product of strategie.

Veranderingen in de wisselkoersen van valuta’s kunnen ertoe leiden dat de waarde van beleggingen stijgt of daalt. Deze schommelingen kunnen bijzonder sterk zijn bij een fonds dat blootstaat aan een hogere volatiliteit en de waarde van een belegging kan plotseling en zeer sterk dalen. De fiscale regelgeving waaraan beleggingen onderworpen zijn en de hoogte van de belasting kunnen in de loop der tijd wijzigen.

Dit materiaal is alleen bestemd voor media. Andere personen dienen niet op de hier geboden informatie te vertrouwen.

Uitgegeven door BlackRock (Netherlands) B.V., dat een vergunning heeft verkregen en onder toezicht staat van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Officiële zetel: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, tel: 020 – 549 5200 /+31 20 549 5200. Ingeschreven in het handelsregister onder nr. 17068311. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen.

Alle in dit document vermelde researchgegevens zijn verstrekt door BlackRock en kunnen door BlackRock inmiddels voor eigen doeleinden gebruikt zijn. De resultaten van dergelijke research worden slechts incidenteel verstrekt. De hier geuite visies vormen geen beleggingsadvies en kunnen aan verandering onderhevig zijn. Ze weerspiegelen niet altijd de gezichtspunten van een bepaalde onderneming binnen de BlackRock Group of van een afdeling daarvan en de juistheid ervan kan niet worden verzekerd.

Dit document is uitsluitend bestemd ter informatie; het vormt geen aanbod of uitnodiging om te beleggen in een van de fondsen van BlackRock en is niet opgesteld in verband met een dergelijk aanbod.

© 2021 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden. BLACKROCK, BLACKROCK SOLUTIONS, iSHARES, BUILD ON BLACKROCK (BOUW MET BLACKROCK), SO WHAT DO I DO WITH MY MONEY (MAAR WAT KAN IK HET BESTE DOEN MET MIJN GELD?) zijn handelsnamen (trademarks) van BlackRock, Inc. en haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en daarbuiten. Alle andere handelsnamen (trademarks) zijn van de respecti