Blackrock Press Service News

13 Sep 2023

BlackRock lanceert Paris-aligned indexfonds met seed-investment van € 737 miljoen van Pensioenfonds TNO

Beste redacteur,

Amsterdam, 13 september 2023 – Institutionele beleggers in Nederland zijn steeds meer op zoek naar manieren om hun risico te beperken en te profiteren van kansen die voorkomen uit de overgang naar een koolstofarme economie, en daarnaast hun portefeuilles af te stemmen op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. In dit kader lanceert BlackRock het BlackRock Common Contractual Fund (CCF) Developed World Paris-Aligned Climate Index Fund, waarin Pensioenfonds TNO als seed-investor € 737 miljoen heeft geïnvesteerd.

De BlackRock CCF Developed World Paris-Aligned Climate Index Fund volgt de MSCI World Climate Paris Aligned Select SDG Screened Index. Het fonds is erop gericht institutionele beleggers de mogelijkheid te bieden hun portefeuilles af te stemmen op de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs, waarin internationale partijen vastlegden dat ze de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur zullen beperken tot ruim onder 2 °C ten opzichte van het pre-industriële niveau, en dat ze zich zullen inspannen om deze temperatuurstijging te beperken tot 1,5 °C. Het fonds is ontworpen met het oogmerk de blootstelling aan het transitierisico en fysieke klimaatrisico’s te verminderen en te zoeken naar mogelijkheden om te profiteren van de kansen die voorkomen uit de transitie naar een koolstofarme economie, terwijl ernaar gestreefd wordt te voldoen aan de Paris-aligned Benchmark (PAB) verordening van de Europese Unie (EU).

Het fonds combineert diverse klimaatgerelateerde doelstellingen, zoals voorgeschreven door de PAB-verordening van de EU. Daarnaast beoogt het fonds het volgende te bereiken:

  • - Uitsluiting van ondernemingen die ‘sterk tekortschieten’ in hun afstemming op één of meer van de hieronder gespecificeerde SDG’s van de VN;
  • - Een jaarlijkse vermindering van de koolstofintensiteit met 10% (de EU PAB-verordening vereist 7%);
  • - Een vermindering van de blootstelling aan fysieke risico's als gevolg van extreme weersomstandigheden met minstens 50%;
  • - Een verhoging van de allocatie naar bedrijven die doelen stellen voor het verminderen van de koolstofuitstoot.

In verband met de spreiding en omloop van de portefeuille zijn deze doelstellingen aan beperkingen onderworpen. De index bevat large- en midcap-aandelen die zijn uitgegeven in ontwikkelde markten over de hele wereld.

Hans de Ruiter, Chief Investment Officer van Pensioenfonds TNO, zei: “Het pensioenfonds heeft zijn ESG-beleid, waaronder ook het klimaatbeleid valt, dit jaar aangescherpt. Onderdeel van dit beleid zijn concrete doelstellingen voor het verminderen van CO2, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Voor beleggingen in aandelen uit ontwikkelde markten heeft het bestuur besloten om over te stappen op een Paris-aligned Benchmark. We hebben dit jaar een uitgebreid selectieproces doorlopen en de keuze is gevallen op het BlackRock Developed World Paris-Aligned Climate Index Fund. Dit fonds past niet alleen goed bij de klimaatambitie van het pensioenfonds, maar ook wat betreft de niet-klimaatgerelateerde aspecten van ons ESG-beleid leverde dit fonds een goede match op. Ook het feit dat dit fonds het pensioenfonds de mogelijkheid biedt om eigen stemvoorkeuren uit te spreken is een duidelijk pluspunt. Niet alle fondsen bleken deze mogelijkheid binnen de beleggingsoplossing te kunnen bieden.”

Manuela Sperandeo, Global Head of Sustainable Indexing bij BlackRock, zei: “Nederlandse institutionele beleggers combineren in hun portefeuilles steeds vaker meerdere beleggingsdoelstellingen die samenhangen met duurzaamheid en de overgang naar een koolstofarme economie. Dit fonds biedt institutionele beleggers een transparante manier om kosteneffectief portefeuilles op te bouwen die zijn afgestemd op het klimaatakkoord van Parijs. Wij zien dat er in verband met de transitie naar een koolstofarme economie structurele verschuivingen optreden, zoals technologische innovatie, de voorkeur van consumenten en beleggers producten met een lagere koolstofvoetafdruk en veranderingen in het overheidsbeleid, die de productie en consumptie een nieuwe wending kunnen geven en kapitaalinvesteringen kunnen stimuleren.”

 De index van het fonds is gebaseerd op de MSCI World Index (de ‘parent’) en beoogt te voldoen aan de eisen van de PAB-verordening van de EU, onder meer door uitsluitingsdrempels te hanteren voor emittenten die betrokken zijn bij de volgende bedrijfsactiviteiten: “adult entertainment”, alcohol, civiele vuurwapens, controversiële wapens, conventionele wapens, energieopwekking uit fossiele brandstoffen, productie en distributie van fossiele brandstoffen, gokken, kernwapens, olie & gas, teerzanden, cannabis voor niet-medisch gebruik, winning van thermische steenkool en tabak.

De index sluit ook ondernemingen uit op basis van de ESG & Environmental Controversy Scores van MSCI en ondernemingen die volgens MSCI’s “SDG Net Alignment Assessment” sterk tekortschieten in hun afstemming op éen of meer van de volgende SDG's van de VN: SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie), SDG 13 (klimaatactie), SDG 14 (leven in het water) en SDG 15 (leven op het land).

 Het fonds is geclassificeerd als een “SFDR artikel-8 fonds”, conform de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van de EU. Het behoort tot de fondsen die in aanmerking komen voor BlackRock’s Voting Choice en is op dit moment geregistreerd in Nederland.

Voor meer informatie:

Julian van de Wetering
Hoofd Communicatie en Woordvoering BlackRock Nederland
Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, Netherlands
Tel: +31 205 600 965 | Mob: +31 615 377 690

 

 

Contact Information

BlackRock Press Service
blackrock@pressservice.nl

Notes to editors

Over BlackRock
BlackRock stelt zich ten doel om een groeiend aantal mensen te helpen hun financiële toekomst goed te regelen. Als belangenbehartiger van onze klanten en toonaangevend leverancier van financiële technologie helpen wij miljoenen mensen om vermogen op te bouwen voor elke fase van hun leven, door beleggen gemakkelijker en betaalbaarder te maken. Ga voor meer informatie over BlackRock naar www.blackrock.nl 

Risicowaarschuwingen

 Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt.

In het verleden behaalde resultaten geven geen betrouwbare indicatie van het huidige of toekomstige rendement en dienen niet als enige criterium te worden genomen bij de selectie van een product of strategie.

Veranderingen in de wisselkoersen tussen valuta’s kunnen ertoe leiden dat de waarde van beleggingen stijgt of daalt. Deze schommelingen kunnen bijzonder sterk zijn bij een fonds dat blootstaat aan een hogere volatiliteit en de waarde van een belegging kan plotseling en zeer sterk dalen. De fiscale regelgeving waaraan beleggingen onderworpen zijn en de hoogte van de belasting kunnen in de loop der tijd wijzigen.

Productrisico’s

 Common Contractual Fund

Het fonds is een Common Contractual Fund, een beleggingsfonds naar Iers recht. Het fonds is een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid. Hierdoor heeft het fonds bepaalde kenmerken die het onderscheiden van andere soorten collectieve beleggingsinstellingen. Het fonds houdt bijvoorbeeld geen vergaderingen van participanten en aan participaties zijn geen stemrechten verbonden. Participaties kunnen worden teruggekocht, maar zijn niet vrij overdraagbaar, omdat dit zou kunnen leiden tot belastingverplichtingen of tot financieel nadeel voor het fonds.

 Tegenpartijrisico

Gebrek aan solvabiliteit van instellingen die diensten aan het fonds verlenen, zoals het bewaren van effecten of het optreden als tegenpartij in een derivatencontract of ten aanzien van andere instrumenten, kan voor het fonds tot financiële verliezen leiden.

 Aandelenrisico

De waarde van aandelen en op aandelen gebaseerde effecten kan beïnvloed worden door de dagelijkse schommelingen op de aandelenmarkt. Andere factoren die van invloed kunnen zijn, zijn onder meer politieke ontwikkelingen, economische nieuws, bedrijfswinsten en ingrijpende gebeurtenissen in bedrijven.

 Risico door ESG-screening

De referentie-index sluit ondernemingen met bepaalde bedrijfsactiviteiten die in strijd zijn met de ESG-criteria, alleen uit wanneer deze activiteiten uitstijgen boven een bepaalde drempel, die door de indexaanbieder wordt bepaald. Beleggers dienen daarom voordat ze besluiten in het fonds te beleggen, zelf na te gaan of de ESG-screening door de indexaanbieder aansluit bij hun persoonlijke ethische criteria. Door toepassing van een ESG-screening kan het rendement van een fonds lager zijn dan dat van een vergelijkbaar fonds waarvoor een dergelijke screening niet is toegepast.

Wisselkoersrisico

Het rendement van uw belegging kan stijgen of dalen als gevolg van valutaschommelingen.

 Belangrijke informatie

 Dit materiaal is alleen bestemd voor professionele beleggers (volgens de definitie van de AFM en de MiFID-richtlijn). Andere personen dienen niet op de hier geboden informatie te vertrouwen.

 In de Europese Economische Ruimte (EER): uitgegeven door BlackRock (Netherlands) B.V., dat een vergunning heeft verkregen en onder toezicht staat van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Officiële zetel: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, tel: 020 – 549 5200 /+31 20 549 5200. Ingeschreven in het handelsregister onder nr. 17068311. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen.

 In het Verenigd Koninkrijk en buiten de EER: uitgegeven door BlackRock Investment Management (UK) Limited, dat een vergunning heeft verkregen en onder toezicht staat van de Financial Conduct Authority (FCA). Officiële zetel: 12 Throgmorton Avenue, Londen, EC2N 2DL, tel: +44 (0)20 7743 3000. In Engeland en Wales geregistreerd onder nr. 02020394. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen. Zie de website van de FCA voor een lijst van activiteiten waarvoor BlackRock vergunning heeft verkregen.

 Voor beleggers in Nederland

De vennootschappen zijn bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsinstelling, conform de registratierichtlijnen zoals neergelegd in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en zijn derhalve onderworpen aan de voorschriften van deze wet en staan onder toezicht van de AFM. Alle documenten met betrekking tot het fonds (het prospectus van het fond en het paraplufonds, de Essentiële Beleggersinformatie, de supplementen, het laatste en eventuele voorgaande jaarverslagen en halfjaarverslagen en de statuten van de vennootschappen) zijn voor beleggers in Nederland kosteloos opvraagbaar bij de vertegenwoordiger in Nederland, BlackRock (Netherlands) BV, Rembrandt Toren, 17e verdieping, Amstelplein 1, 1096 HA Amsterdam, telefoon 0800 0233 466, en via de website van iShares, www.ishares.nl. Iedere beslissing om te beleggen dient uitsluitend gebaseerd te zijn op de informatie in het bij deze belegging behorende prospectus, de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) en het meest recente halfjaarverslag en de niet door een accountant goedgekeurde halfjaarrekening en/of het jaarverslag en de door de accountant goedgekeurde jaarrekening. Beleggers dienen kennis te nemen van de specifieke risico's van elk fonds, zoals deze in de Essentiële Beleggersinformatie en het prospectus gespecificeerd zijn. De risicowijzers die in dit document zijn afgebeeld hebben betrekking op de vermelde aandelenklasse van het fonds. Voor andere aandelenklassen kan het risico hoger of lager zijn.

BlackRock kan op elk moment besluiten een fonds niet langer aan te bieden. Beleggers dienen alle kenmerken van de doelstelling van het fonds te begrijpen alvorens te beleggen. Ga voor informatie over de rechten van beleggers en de klachtenprocedure naar https://www.blackrock.com/corporate/compliance/investor-right (Engelstalige website met koppeling naar de klachtenprocedure in het Nederlands).

Alle in dit document vermelde researchgegevens zijn verstrekt door BlackRock en kunnen door BlackRock inmiddels voor eigen doeleinden gebruikt zijn. De resultaten van dergelijke research worden slechts incidenteel verstrekt. De hier geuite visies vormen geen beleggingsadvies en kunnen aan verandering onderhevig zijn. Ze weerspiegelen niet altijd de gezichtspunten van een bepaalde onderneming binnen de BlackRock Group of van een afdeling daarvan en de juistheid ervan kan niet worden verzekerd.

Geen van de subfondsen van dit paraplufonds worden gesponsord, ondersteund, verkocht of aanbevolen door MSCI Inc. ("MSCI"), of enige aan haar gelieerde onderneming, informatieverstrekker of derde partij die zich bezighoudt met of betrokken is bij de samenstelling, berekening of ontwikkeling van een MSCI-index (gezamenlijk aangeduid als de ”MSCI-partijen”). De MSCI-indices zijn het exclusieve eigendom van MSCI. MSCI en de namen van de MSCI-indices zijn dienstmerken van MSCI of aan haar gelieerde ondernemingen en zijn voor bepaalde doeleinden in licentie gegeven aan de vermogensbeheerder. Geen van de MSCI-partijen geeft een verklaring of garantie, expliciet of impliciet, aan de emittent of eigenaars van de subfondsen of enige andere persoon of entiteit met betrekking tot de raadzaamheid van beleggen in het paraplufonds in het algemeen of in een subfonds in het bijzonder of het vermogen van een MSCI-index om de overeenkomstige prestaties van de aandelenmarkt te volgen.

 

© 2023 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden. BLACKROCK, BLACKROCK SOLUTIONS en iSHARES zijn handelsnamen (trademarks) van BlackRock, Inc. en haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en daarbuiten. Alle andere handelsnamen (trademarks) zijn van de respectievelijke eigenaren.